fredag, juli 31, 2009

”One Year Of Noise” endelig utgitt

15. desember 2008 ble “One Year Of Noise” egentlig utgitt, men først i disse dager er den ferdig til utsendelse. Det det er snakk om her, er en dokumentasjon av det første året av Torstein Wjiiks karriere. Opptakene spenner fra de første spede støylydene til mer konstruerte og gjennomtenkte komposisjoner ett år senere.

Alt dette er dokumentert igjennom 4 CDer som ligger i en boks med diverse illustrasjoner. Hele herligheten kommer ut i ett begrenset opplag av 100 eksemplarer. Grunnen til at det tok ett halvt år ekstra før den ble ferdig var en indre diskusjon i Ambolthue/Torstein Wjiiks indre gemakker (les; i hodet til Kjetil Hanssen). Uansett nå er den endelig her til glede for oss som faktisk har ventet ett halvt år og til glede for de som oppdager utgivelsen først nå.

torsdag, juli 30, 2009

BHCF slipper navn

Bodø Hardcore Festival #12 sitt første artistlipp består av følgende band:

Det bergensbaserte bandet Blood Command kan karakteriseres som både beinhard og dansbar hardcore, med kanskje landets mest energiske kvinnevokal i spissen. Tidligere i år har de blant annet blitt ukas urørt, c-listet på P3 med låta "Five Inches og a Car Accident" og gitt ut en EP med samme navn. Dette blir gjengens første tur til Bodø og skal man dømme etter gjetordene blir det sannsynligvis en konsertopplevelse helt utenom det vanlige.

Dominic kan uten tvil kalles både et av de mest erfarne og spennende aktive hardcore-band i Norge. Rognanguttene har hele sju utenlandsturnéer og et drøss med utgivelser bak seg. I september kommer de med sin andre fullengder "Nord", som slippes på de nærmest kvalitetssikrende selskapene Fysisk Format og Great Northern Records. Det blir helt klart et gledelig gjensyn med nordlendingene, som i forkant av bodøturen legger ut på en heftig tysklandturné i forbindelse med plata.

Kollwitz (tidligere kjent som Käthe Kollwiz) burde være et velkjent navn for enhver bodøværing med musikalsk interesse. Kvintetten består av medlemmer fra blant annet de lokale bandene The Spectacle, Beyond The Fences og Hjertesorg, men er nå bosatt i hovedstaden. Den siste tiden har de jobbet heftig med et kommende debutalbum, så det skal bli utrolig spennende å høre hva guttene har fått gjort siden sist.

Youth Pictures of Florence Henderson kan nok anses som det klart mest suksessfulle, norske postrock-bandet å være. Debutskiva "Unnoticable in a tiny town, invisible in the city" mottok i 2005 en stor menge skryt og fikk blant annet en sekser på terningen av nettavisen Panorama, som beskrev den slik: «gruppen vekker til livs hele spektret av følelser og leverer postrock i den aller ypperste verdensklasse.». Etter et par år uten aktivitet jobbes det i disse dager med et album nummer to, og går alt etter planen er skiva klar til BHCF. (foto: Børre Dan Knutsen)

onsdag, juli 22, 2009

Datoen er 7 august og stedet er Kabelvåg

Du er herved invitert til folkefest mot oljeboring! Yepp du leste riktig. Fredag 7.august arrangerer Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten og Vesterålen, Natur og Ungdom og X Rockeklubb folkefest mot oljeboring! Festen finner sted i Kabelvåg, Lofoten. I følge deres pressemelding skal dette bli tidenes markering mot oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen, og vi inviterer deg til å komme!

Man kan vel si såpass at saken er nok viktigere enn underholdningen men artistene burde favne over store deler av det musikkinterreserte publikum så møt opp å stans raseringen av naturen, husk vi trenger ren natur for å skape genial musikk.

Her er programmet;
14:00: Åpning ved Ingeborg Gjærum og Gaute Wahl, på torget i Kabelvåg
Etterpå blir det konsert med Ingeborg Selnes
14:00 og utover: Natursti, t-skjorteverksted, båtturer, lokalhistorie, grilling, kunstauksjon, boder med bl.a. økologisk mat og lokale produkter
15:00: Miljødebatt med bl.a.miljøvernminister Erik Solheim
16:30: Konserter med Dag Kajander og My Little Pony
17:00-1900: Foredrag og kåseri, på Galleri Lille Kabelvåg
Kåseri v/ Lena Hamnes
Klimaforedrag v/ Lars Haltbrekken
Om olje i LoVe v/ Gaute Wahl
Om lokalt aktivisme v/ Gaute Wahl og Ingeborg Gjærum
For barna: Bokbad med Dag Kajander, kunstverksted
19:00: Politisk satire med Opplysningskontoret, på Arbeidern
20:00: Konserter med Petter Carlsen og Kråkesølv, på Arbeidern
Vi stiller med tønnegriller under arrangementet, så ta gjerne med egen grillmat! Det blir også anledning til å kjøpe mat på Brygga og på torget. Arrangementet er gratis og passer for hele familien.

Mer info på www.nu.no/folkefest

tirsdag, juli 21, 2009

Bob Haley inntar Island

Oslos indiecøntrybandet Bob Haley er i disse dager på Island for å gjøre tre konserter i dragsuget etter å ha sluppet «Real Rubber Soul» som radiosingel i går. Førstkommende onsdag er de derimot i Reykjavik å spiller som første stopp på en turne som er støttet av den norske ambassaden på Island. Låten har Håkon Gebhardt (Motorpsycho mm) produsert, og den er første smakebit fra albumet som er på vei.

mandag, juli 20, 2009

BHCF oppe igjen

Mange har nok savnet (og noen ikke?) Bodø HardCore Forum. Nå er ett nytt oppe å går. Det nye er uten de gamle innleggene som nå har vandret henn til de evige virtuelle jaktmarker. Var du bruker på det gamle forumet må du registrere deg på nytt.

Andre pønkete forum i Norge er bl.a. 800 grader og Punk.no

lørdag, juli 18, 2009

Dictaphonia vol 2

Amerikanske Hal McGee har til nå gitt ut to nr av av microkassett samlerne "Dictaphonia". Begge er i tillegg til å være for salg på mikrokassetter (selvfølgelig) også nedlastbare helt gratis. På vol. 2 er det Norsk bidrag fra NXP, men McGee ønsker flere bidrag fra Europa og Norge.

Bidragene må sendes inn på en mikrokassett (ikke Phillips da disse kun kan brukes på deres avspillere) og bidraget skal minimum være på 1 minutt og maximum på 3 minutt. Hvilken sjanger bidraget er i er helt opp til avsenderen.

fredag, juli 17, 2009

Ny Holy Toy CD på mandag

Tatra kommer nå med den tredje remastrede Holy Toy CDen denne sommeren. Tidligere kom "Warsawa" med bonuslåter, etterfulgt av "Panzer and Rabbits". Begge disse har vært gitt ut på CD fra før. Nå kommer endelig "Why Not In Choir?" på CD for første gang og det attpåtil i remastered utgave med fyldig boooklet. Bare å glede seg med andre ord.

Last ned hele Silence the Foe gratis

Yepp du leste riktig. Nå kan du laste ned hele katalogen til Silence the Foe helt gratis. Det gjør du her.

Silence the Foe gjorde sin siste konsert i Sverige i 2006 men har aldri blitt offisielt oppløst. Nå tenker de på å komme igang igjen og for å skape litt blest om bandet, samtidig som de vil gi noe tilbake til alle de som har ventet, har de lagt hele katalogen ut for gratis nedlasting.

Andre linker av interesse; #1 #2 #3 #4 #5 #6 #7 #8

onsdag, juli 15, 2009

MÁRKOMEANNU feirer 10 års jubileum

I tidsrommet 27/09 – 02/08 går den tiende Márkomeannu av stabelen. Litt bortgjemt og nokså ukjent for de fleste, men det burde det ikke være noen grunn til. På årets musikalske meny finner vi bl.a. Adjágas, Elin Kåven, Inga Juuso m/band, Johan Sara jr., Marthe Valle, Max Mackhé, SomBy og Wimme.

I tillegg kommer det en uroppfører av bestillingsverket ”Rorschachs blekkraffineri” på Lavangseide grendehus torsdag 30. juli. De som skal framføre det er Sigbjørn Skåden m/3,83 meter musikk, som er en trio som i tillegg til forfatteren Sigbjørn Skåden fra Skånland består av elektronikamusikerne Stein Kvaal Hageberg og Gaute Barlindhaug fra Tromsø.

Bestillingsverket er et poesi/elektronika-samarbeid, hvor psykiateren Hermann Rorschachs assosiative blekkflekktest er utgangspunktet for en forestilling hvor nevrotiske tekster, industriell klang og visuelle projeksjoner sammen former bruddstykker av en verkende underbevissthet. Tekstene er dels på samisk og dels på norsk, men projeksjoner vil gjøre alle tekstene forståelige også for ikke-samiskspråklige.

mandag, juli 13, 2009

Årets Riddu Riđđu åpner i morgen.

Årets Riddu Riđđu åpner i morgen med barnefestivaldelen, før resten kommer i gang på onsdag, og skal holde på til og med førstkommende søndag. Inntil alt er over har det blitt avholdt alt fra språkkurs i samisk og russisk, joikekurs, bibliotek, kunstutstillinger, filmfremvisninger, teater, seminarer mm. Det som interesserer Musikk fra Norges lesere mest er nok nettopp musikken.

Festivalen er og blir en møteplass for den litt udefinerbare kategorien kjent som world music. Det vil si alt fra rocka folkemusikk fra Russland til jazzjoik. Spennet er spennende og programmet i år er spenstig. Her er noe av det man kan oppleve på årets festival;

Torsdag 16. juli er det bl.a. ungdomskonsert med de ikke ukjente The Black Sheeps og flere lokale band.

Fredag 17. juli blir det konserter med artister som Yerboli, Johan Sara Jr. Group, Tagaq og Buffy Sainte-Marie.

Lørdag 18. juli; konserter med Adjágas, Alit Boazu, Namgar og Niko Valkeapää som erstatter sykemeldte Mari Boine som var først satt opp.

Fredag anbefales også på det varmeste at man får med seg forestillingen ”Smiehtaskasat”. Dette er en flyttsame-jazz-poesi multimediaforestilling med reindriftskvinner i sentrum som inneholder elementer av joik, dikt, musikk og foto.

søndag, juli 12, 2009

Mari Boine tildelt "Anders Jahres kulturpris"

Artisten Mari Boine og ballettkunstner Espen Giljane er for 2009 tildelt "Anders Jahres kulturpris". Utdelingen vil skje 3. september.

Ny framføring av ”Molladalen 150707”

Komponist Knut Olaf Sunde har tatt utgangspunkt i Molladalen med dens unike akustiske potensial og spesialskrevet verket ”Molladalen 150707” som består av tre deler og skal spilles på tre forskjellige steder i dalen! Det ble første gang framført 15. juli 2007 (som man kan lese av tittelen). Nå blir det altså satt opp på nytt igjen i samarbeid med Naturfestivalen og Ny musikk. Denne gang går konserten av stabelen 28. juli. Siden det er samme ”lokalitet” som sist gjelder nok samme beskrivelse av hvordan man kommer seg dit (se her). Arrangementet er gratis.

lørdag, juli 11, 2009

Festspillene i Nord-Norge 19.-26. Juni

Så er tiden inne for å tenke Harstad og festspillene igjen. I årets utgave finner vi flere interessante konserter men savner kanskje den virkelig store rosinen i pølsen, likefullt vil alle kunne finne nok til å mette sin musikalske hunger i løpet av uken.

Her er noen av høydepunktene;

På Havnepromenaden lørdag 20. juni kan man få med seg gratiskonsert med Jai Shankar, en av verdens beste tablaspillere, sammen med Håvard Lund og folke- musikkgruppen Fotefar. En konsert som viser spennet i konsertrekken som utgjør festivalen.

Gjermund Larsen Trio spiller søndag 21. juni på Grand Restaurant. Vi snakker her folkemusikk med en viss vri mot å tenke litt moderne tolkning, uten at folkemusikkelskerne trenger å bekymre seg. Larsen vant spellemannsprisen i klassen folkemusikk/gammeldans for debutalbumet "Ankomst” som kom i fjor høst.

"Den blå kofferten" er et konsertteaterstykke som får sin urpremiere på Kaarbøverkstedet mandag 22. juni. Stykket er signert Ole Henrik Giørtz og Lars Saabye Christensen og vil bli spilt flere kvelder under festivalen.

Tirsdag 23. juni får man oppleve jazzjoik på Galleri NordNorge med Skaidi. De er en duo bestående av jazzbassist Steinar Raknes og joikeren Inga Juuso. Duoen har nylig turnert i Argentina med sin musikk.

Kari Bremnes & Rikard Wolff har tidligere gitt ut plate i lag. Nå kommer de med en felles aften kalt "Sanger for 2" hvor de speiler et kjærlighetsforhold. Fra før det har begynt, til lenge etter at den er over igjenom egne og andres låter.

Rigmor Gustafsson møter Tore Johansen og sammen markerer de at Nordnorsk Jazzforum fyller 40 år, gratulerer. Konserten blir spilt over flere kvelder, også torsdag 25. juni på Grand.

"Mahagonny Songspiel" er det første verket Kurt Weill og Bertholt Brecht samarbeidet om. Nå blir det framført av landsdelsmusikerne #1 og #2, som er årets profil. Dette skjer i Harstad Kulturhus Lillesalen fredag 26. juni.

"URLYD - pustehull i valgfrihetens tyranni" er tittelen på en maratonkonsert med diverse urfolksmusikere som fremføres i Nordic Hall lørdag 27. juni. Fra Norge deltar bl.a. Roger Ludvigsen og Ragnhild Furebotten.

fredag, juli 10, 2009

Et nytt plateselskap har sett dagens lys

Selskapet heter Mars Melons og er en internettbasert label som gir vekk alle sine utgivelser helt gratis. I tillegg til musikk er det også flere former for visuell kunst klart til å bli lastet ned.

Ideen om selskapet ble unnfanget av Morten Dilevski Molthe julen 2008. I romjulen oppdaget han at han satt på mengder av opptak og viste om mer musikk som han mente fortjente ett større publikum. Det meste gjort av hans venner. I tillegg hadde han mange bekjente som drev med flere andre former for kunst.

9. juli 2009 ble selskapet offisielt startet med 18 utgivelser som ligger til gratis nedlasting. Musikalsk er dette så variert at det dekker musikalske smakssettinger som f.eks. folk, noise-rock, hardcore punk, industriell techno og avant garde. I tillegg kommer den før nevnte kunsten. I tillegg har de en mini-blogg kalt ”Heads Up” hvor de omtaler initiativer og artister de mener fortjener mer oppmerksomhet.

På utgivelsesplanen skal det i fremtiden komme ting som hip-hop fra den Norsk/Walisiske duoen HR, eksperimentell drum n’ bass fra Stjerna, chillout fra Shalal, pornstep (??) fra Mads Meskalin og screamo fra Make It A Dead One. En label som burde interessere de fleste i det musikalske landskapet bortenfor VG listen.

torsdag, juli 09, 2009

Nye nummer av Goldies og Platesamleren

Sommeren har inntatt mange platesamlere og da er det gjerne tid for å friske opp kunnskaper og utvide repertoaret. I så henseende er Norges to platesamlerfanziner alfa og omega for svært mange. I disse dager er begge ute med hvert sitt nr (Goldies #13 og Platesamleren #106).

Goldies utgis i Spania, men all skrift er utført på lett gjenkjennelig bokmål, så ingen fare for å forstå ord og bilder. Som vanlig er dette en svart/hvitt sak med artikler om band/artister med ditto diskografier. En liten moderasjon i og med at hovedsaken er en Melodi Grand Prix samlers bekjennelser. I tillegg om Tony Jackson og portrett av Reidar Armann Myhre, + masse auksjonsnytt og annet snadder-sladder for platesamlere.

Platesamleren kommer i imponerende 56 siders limfrest utgave med fargefotos og store utdypende single diskografier på Dave Clark Five og Uriah Heep (fokus på Skandinavia), i tillegg til bootleg anm av Rocky Erickson Oslo 10. august 07, leserbrev og annet som opptar platesamlere. Kort sagt er begge fanzinene et must have for alle som er levende opptatt av musikk og mener at it ain`t music if it ain`t on vinyl.

onsdag, juli 08, 2009

Magnus Sinnes – Anything Goes (And Everything’s Alright) (single, anmeldelse)

Norge har hatt og har masse gode pop navn og inn fra det store nettet har nå Magnus Sinnes klart å klore seg fast i flere radiolytteres bevissthet. At han er med på soundtracket til TV serien ”Himmelblå” har ikke akkurat dempet forventningene. Nå er han klar med egen sommersingel (ute i disse dager) som har fått tittelen ”Anything Goes (And Everything’s Alright)”. Nå ligger låten allerede ute på hans MySpace så lytt der og gjør opp din mening om låten.

For å være Sinnes er dette mer avdempet enn det som ligger ute på NRK Urørt, hvor han drar inn mer folkemusikkinfluenser i musikken sin. Det krydrer tilværelsen svært godt og får låtene til å høre friske og freidige ut selv etter flere lyttinger. På Anything har han strippet vekk mye av folkmusikkpreget og basert seg på en mer akustisk preget popharmoni som man kjenner fra engelsk pop mot slutten av 60-tallet og delvis fra britpop bølgen på 90-tallet.

Resultatet har blitt en strømlinjeformet radiohit for køfrustrerte bilister, dryppvåte havbadere og solslikkende radiolyttere. Sånn søt pop for øret som glir inn og irriterer vettet av pophatere som svært ufrivillig tar seg i å nynne låten, mens VGliste folket nok vil ta den til sitt bryst.