torsdag, september 11, 2008

Ass Time Goes By (bok anmeldelse)

Så er Morten Andersen, Norges ukronete rockefotograf, ute med ny bok. Sist var det ett tverrsnitt av hans fotografier fra rockens sfære i boken "White Nights". Nå er det dypdykk i Turbonegro i tidsrommet 1990 til 1998 vi får ett innblikk i. Det sies at ett bilde kan si mer enn 1000 ord. Det bevises gang på gang i "Ass Time Goes By". Denne boken kan brukes som "lesebok" for å se utviklingen til ett av de mest innflytelsesrike rockebandene i Norsk musikhistorie, den kan også brukes som en snikinnføring i hva 90 tallet gikk ut på i de mer rocka kretsene av vårt langstrakte land. Men først og fremst er den en visuell hyllest til ett av de største bandene i Norsk rock.

Turbonegro er rockeskole, på lik linje med Backstreet Girls, Popul Vuh og The Vanguards. Skal man ha ett fnugg av forståelse for hva Norsk rock er og har vært er det enkelte "hjørnesteinsbedrifter" av noen band, man må gjøre seg kjent med. Turbonegro er ett av disse og kanskje det mest visuelle av dem alle. Det er her "Ass Time Goes By" kommer inn. Bildene viser det visuelle på en sterkere måte enn hva bindsterke verk kunne ha klart. At bildene er i svart/hvitt forsterker den klassiske rockefotoet. Farger forkludrer det essensielle, nemlig øyeblikket. Her er mikrosekunder omgjort til tidløse portretter som viser en hærlig blanding av det dypt alvorlige, det komiske og det som bare skjedde der og da uten at noen noensinne kunne forutse det.
Denne boken er en selvfølge for alle som vil vite mer om, eller vil bli kjent med bandet. Den er også en obligatorisk for alle som vil holde seg oppdatert på hva som skjer i norsk rock. Til slutt en oppfordring til alle landets avisfotografer; anskaffe deg dette verket, se nøye på hvert bilde i boken og så tenk deg to ganger før du lar redaksjonen i avisa eller magasinet de jobber for, få tilgang til bildene dine. Det er slike bilder som gjør teksten til sidefyll og ikke omvendt.

Boken er å få kjøpt fra alle seriøse bokhandlere, og har de ikke den inne så må de sporenstreks bestille den inn (husk å oppgi ISBN 978-82-995326-5-5). Ennå ikke i mål? Bestill den direkte fra forlaget; Hit Me!

tirsdag, september 09, 2008

Nytt Finn Coren album 22. september

En av de største musikalske hemmelighetene her til lands må være Finn Coren. En rekke album og singler i grenselandet mellom pop og rock har unngått de store massene. Nå er han klar med nytt album, som blir gitt ut 22. september. Tittelen er "I draumar fær du" og er ett dobbelalbum med gjenndiktniger av Olav H. Hauge. Coren har jobbet med dette albumet i åtte år og har inkludert i alt 15 forskjellige musikere for å finne fram til det beste resultatet. Albumet blir prelansert på Ulvik Poesifestival 20. september.

Analog synth treff i Oslo

Wintherstormer i lag med Oslo Sinfonietta, NoTAM og Ultima inviterer til det andre norske analoge synth og synth-DIY treffet lørdag 4. oktober 2008. Treffet blir i NoTAM sine Oslo lokaler hvor Thomas Bloch kommer og demonstrerer en ekte Ondes Martenot! Bloch har bl.a. jobbet med Radiohead, Tom Waits og Marianne Faithful. Han skal også være solist på konsert med Oslo Sinfonietta den 5. oktober kl. 19.30 i Den Gamle Logen i Oslo, hvor de vil urfremføre "Concerto for Ondes Martenot and Sinfonietta" (komponert av Jan Erik Mikalsen), samt Jonny Greenwood (gitarist i Radiohead) sitt stykke "Smear for 2 Ondes Martenot and Sinfonietta" (den andre som skal spille Ondes Martenot heter Christine Ott).

Inferno 2009

For de som ennå ikke har fått ut metalsmaken i kjeften etter sist påskes Inferno festival, kan glede seg. Nå er de to første bookingene til neste påskes største begivenhet klar. Bandene er Capathian Forest og Keep of Kalessins. Mens førstnevnte lover å gi Inferno publikummet en HELT spesiell konsert bestående av gjesteopptredener, urfremføring av sanger og et vilt & ”grenseløst” scene show, kan Keep of Kalessins love at de vil slippe der de slapp på siste års alt for korte konsert.

Full lineup blir annonsert på Infernos tradisjonelle kickoff-konsert på John Dee 7 februar 2009. Dette blir forøvrig niende gang festivalen arrangeres og som vanlig kan billettene kjøpes igjennom Billettservice. Inferno 2009 vil gå over fire dager i Oslo, med 45 band. I tillegg til konsertene vil det bli forskjellige konferanser, Stands, filmer, signering sessions, instrument klinikker og utstillinger. En perfekt påske med andre ord.

torsdag, september 04, 2008

Turbonegro bok og fotoutstilling

Torsdag 11. september åpner Morten Andersens nye fotoutstilling som har fått tittelen "ASS TIME GOES BY" med undertittelen "Turbonegro 1990-98 av Morten Andersen". Det er samme tittel som på en fotobok av Andersen som blir utgitt samtidig som utstillingen åpnes. Den vil selvsagt være for salg på vernissage på torsdag (kl. 18-20) og i bokhandlere landet rundt. Boken er på 512 sider med 315 bilder og forord av Happy-Tom. En selvfølgelighet for alle Turboneger fans med andre ord. I tillegg blir det boksignering på Tronsmo bokhandel lørdag 13. september, kl 13-16.
Utstillingen kommer til å være oppe fra 11. september til og med 5. oktober. Du finner den på Galleri MAP i Tøyen gt. 32 i Oslo. Åpningstidene er kl 13-17 alle dager utenom mandag, da er det stengt. Bildene er for salg så her er det bare å grave dypt i kontoen å sjekke saldoen i god tid etter at innkjøpene er gjort. For de som ikke har kjøpt Andersens bok "White Nights" så er det absolutt på tide å gjøre det nå.

Noen notiser

Så er Platesamlerens #102 ute.Som alltid er det fargebilder og meget utfyllende diskografier det er snakk om. I dette nr er det Herman`s Hermits sine Skandinaviske utgivelser som tar opp mesteparten av plassen. I tillegg anm av Jello Submarine #1-2008, del 31 i serien om Norske Beatles pressinger, leserbrev og annonser.

I dag (Torsdag 4.Sep) er det "Når Det Rykker I Støyfoten" på Radio Nova som vanlig, klokka 23:00. Idag og neste torsdag vil det utelukkende bli spilt klipp fra alle konsertene som var på fabrikken på årets All-Ears festival (utenom søndagen). For de som ikke bor i Oslo og dermed får sendingen inn på radioen sin, kan ty til internett streamingen som du finner her.

Jazzland Records kan melde at deres nettforum vil åpne sine virtuelle dører 1. oktober. Videre lover de at fans av Bugge Wesseltofts New Conception of Jazz skal sjekke ut deres web i nærmeste framtid.

I det siste har det kommet en strøm av 7"ere fra Bergen. Det er ikke tilfeldig fordi det skal komme ut ti vinyl singler som til slutt skal samles på en samle lp. Mer om det her (og spill video for full utnyttelse av informasjon).

Nytt fra Rune Grammofon

1 sept ga MoHa! ut sitt nye album "One-way Ticket To Candyland" på Rune Grammofon. Det foreligger både på CD og som en limited edition utgave i 500 eksemplarer på vinyl. Gruppen viderefører sine lydekspedisjoner i det improviserte hjørnet av rock slik bare de kan og vil.

Senere kan man vente seg nye album fra trioen Huntsville. 22. september kommer deres album "Eco, Arches & Eras" som de lover er hypnotiserende yoga-country. Albumet deres er en dobbel CD, der den ene platen er studio (med Sidsel Endresen som gjesteartist) og den andre live (med Nels Cline og Glenn Kotche fra Wilco). 20. oktober kommer Susanna med et album kun cover versjoner. Med seg har hun fått Helge Sten (Deathprod/Motorpsycho) og Pål Hausken (In The Country) i tilleg er det en foreløpig hemmelig gjestemusiker på albumet som heter "Flower of Evil". Det kommer forøvrig både på CD og på vinyl.

onsdag, september 03, 2008

Iskald releaseparty 13 sept

Iskald slipper sitt nye album "Revelations of Reckoning Day" i nærmeste framtid. I den forbindelse har de releaeparty for albumet på Gimle i Bodø den 13 sept. I den forbindelse lover Iskald alle en spesiell konsert; "Fetere scene og show har aldri tidligere funnet sted på Gimle!" står det i presseskrivet. Nå har det vært mange fantastiske konserter opp igjennom årene på Gimle så da må dette være litt av en konsertopplevelse.

Med seg har de fått ett annet Bodø relatert metal band, Burning Memory, som oppvarming. Konsertstart kl 20:00 og fri aldersgrense.

Det er nå 2 år siden debutalbumet så det er virkelig på tide med ett nytt. Det nye albumet er spilt inn i Berlin og er produsert av Grekerne Stamos Koiousis og Vangelis Labrakis. Forøvrig har "Revelations of Reckoning Day" offisiell release dato i Norge 15/09-2008 mens resten av EU området må vente til 26/09-2008. Platen distribueres av Indie Recordings og er dermed tilgjengelig i de fleste platebutikker i Norge. På deres MySpace er det lister med hvor man kan forhåndsbestille platen.

mandag, september 01, 2008

Hommage for norsk 80 talls synth

Hommage Records er ett nystartet plateselskap med base i Oslo, som har som mål å gjennutgi og utgi for første gang, synth skatter fra den norske 80 talls scenen. Inntil det skjer kommer selskapet til å bygge videre på biografier, linker, bilder etc på sin nystartede www. Fra før har de latt folk få innblikk i lyden av 80 tallet på selskapets MySpace.